2013-06-03

bela jagodna torta in nekaj nepomembnih a zanimivih podatkov

Jah, tkole je. Zadnji dnevi za vse nas niso najbolj ok. Dež pa mraz pa te stvari. Švedom je sicer super fajn, vsi ostali pa zmrzujemo. In to v dežju. Svašta. Aja pa kokoškam je očitno tut zlo fajn te dni, ker je domačih jajc na pretek. Iz vseh koncev. Spet sem jih ful dobila, in jih ponujam naokol, pa nč. Pa sem morala odreagirat, ne? Imam en hud recept za torto za katero rabiš 10 jajc, pa nič moke, kar je idealno za tale čudaški višek jajc.

Sem se pa vmes spraševala koliko jajc sploh znese kokoš, kaj pa vem, na dan? Al na mesec? Slovenski google je spet, po pričakovanjih, zelo slabo in nepopolno odgovoril na to vprašanje, kar me vsakič znova preseneti. Kako malo podatkov je na internetu v slovenščini. Ja v raznih forumih je ogromno prerekanja, ampak tam podatkov ne moreš jemati za gvišno, a ne?Torej, ko je kokoška stara od 18 do 20 tednov, začne nesti jajca. V idealnih pogojih znese 1 jajce na dan. V naravi bo kokoška znesla toliko jajc, da se jih nekaj nabere, potem pa na njih sedi, dokler se ne izležejo piščančki. V celotnem življenju kokoška sproducira okoli 900 jajc, kar predstavlja 30 kratnik njene teže. To pomeni 300 jajc na leto, saj leže jajca do svojega tretjega leta starosti.

Zanimivo je tudi, da kokoške morajo "pikat" po pesku, če ga ni, jim ga je treba tudi dati, zato da bo jajčna lupina močna. Pa še nekaj. Barva jajca ne pove nič o zdravju kokoši ali dotičnega jaca, pove le kakšne barve je mama kokoš, odgovorna za dotično jajce.Zdaj pa še torta, ne? Super je uspela. Simpl je, zelo, pa glih prav nenavadna, da se je še kdaj lotim. Sploh če bodo kokoške od Igorjeve babice še tako pridne :)

Za receptek pa še en klik, prosim.
BELA JAGODNA TORTA
testo
10 jajc
100g mletih mandljev
200g masla
100g sladkorja v prahu
200g bele čokolade

preliv
zmrznjene jagode (približno 450g)
sladkor po okusu
4 lističi želatine (jaz sem uporabila kar instant želatino)

Jajca ločiš in iz beljakov stepeš sneg. V drugi posodi zmešaš rumenjake, sladkor in mandlje. Skupaj stopiš čokolado in maslo, ki ga dodaš tej zmesi. Na koncu primešaš še stepen sneg in v namaščenem tortnem pekaču pečeš 45 minut na 160 °C.
Zamrznjene jagode pokuhaš, da spustijo vodo in dodaš sladkor po okusu. Vmes v hladno vodo namočiš liste želatine in pustiš 5 minut, da se zmehčajo. Jagode spasiraš s paličnim mešalnikom in počakaš, da se rahlo ohladijo. Vmešaš še ožeto želatino in poliješ po torti, ki pečena že kakih 10 minut čaka na jagodno krono.
Popotovanje v hladilnik, da se preliv strdi, potem pa akcija!

Za recept se zahvaljujem Martinu, kuharju v Izložbi.
Objavite komentar